top of page

BEVIDST NÆRVÆR

En vej til indre ro og frihed

Accepter, tillad, iagttag
00:00 / 16:16

 

Bevidst nærvær kalder jeg det at være bevidst nærværende tilstede,- at mærke og iagttage sig selv og sin omverden, der hvor man er lige nu.

Ofte ledes vores opmærksomhed udad mod vores omgivelser. Sjældent bliver vi bedt om at rette opmærksomheden indad og være opmærksomt tilstede der.

Uanset hvor opmærksomheden rettes hen, kan vi øve os i at være nærværende og bevidst tilstede.  Det indebærer  blandt andet at være tilstede i kroppen med de tanker, følelser, fornemmelser, der måtte opstå. En kærlig accept af sig selv med alt, hvad det indebærer.

Min erfaring er, at når jeg anerkender de aspekter af mig selv, som jeg bliver bevidst om, eller rettere sagt, de mange forskellige aspekter ved det at være menneske, jo større medfølelse får jeg for mig selv og min omverden.

Samtidig indfinder der sig en ro og glæde, som giver en frihed til at være det jeg er sammen med andre.

Lidt flere detaljer:

 

Krop, sind og bevidsthed er anatomisk og energetisk én enhed. Vi sanser med hele vores krop. Vi er altid "on-line", og for det meste er vi ubevidste om de mange in-put vi modtager.

Vores tanker kan sætte gang i vores følelser som mærkes i kroppen fra top til tå, fra inderst til yderst. Bevidstheden er den opmærksomme iagttager.

Når vi er mere opmærksomme, tilladende og accepterende i forhold til vores tankemønstre og kropslige sansninger, vil vi gradvist opleve en indre ro og glæde. Under denne proces kan de fysiske symptomer forsvinde eller bliver en del af livet frem for problemet i livet.

Kroppen kan lindre og hele mange tilstande af sig selv, det er den skabt til.

Der er lige så mange veje til velbefindende og til at føle sig hel og rask, som der er mennesker. Den vej, jeg primært anvender, er bevidst nærvær, som giver god mulighed for at integrere oplevelsen af sammenhæng mellem krop, sind, bevidsthed.

Processen

Livet er en proces. Vi ved aldrig med sikkerhed, hvad der sker før dagen er omme og slet ikke om 1 år,  5 år eller 10 år.

Dybest set kan vi kun tage et skridt og en dag ad gangen, og så kan vi lære at genvinde roen, når vi mister fodfæstet for en stund.

 

Det jeg inviterer til er opmærksomhed på tanker og kropslige sansninger. Herved kan man opleve, at de dukker op og forsvinder, og erkende, at vi er mere end vores tanker og kropslige sansninger. Vi er også den bevidsthed, der iagttager det. Derved kan det være lettere at slippe fastlåste overbevisninger om os selv og vores lidelser.

Kroppen heler mange tilstande af sig selv, i indre ro, og derfra er det også lettere at træffe nye beslutninger,  som kan føre til større velbefindende. 

Det er ofte godt at have en daglig praksis i opmærksomhedstræning og/eller give sig tid til stille fordybelse på forskellig vis. Det er lidt som at cykle, i starten skal det læres og øves, tilsidst bliver det en naturlig måde at færdes i livet på.

 

Det første skridt er accept af, hvordan det er lige nu, det giver en umiddelbar ro. 

"Vi Kan ikke løse problemer med det samme sind der skabte dem"

Citat Albert Einstein

Med lidt andre ord, vi kan ikke løse problemer med den samme tilgang, som skabte dem.Derfor må vi være parat til at slippe vores selvbegrænsende overbevisninger og overgive os til det, der er større end os, det som skabte os. Naturens foranderlighed, uforudsigelighed, styrke og intelligens vidner om dette.

 

Skærmbillede 2021-09-08 kl. 16.00.11.png

Link til min you tube kanal, hvor du kan lytte til guidede meditationer/opmærksomhedsøvelser med mere.

bottom of page